AWS Management Console

careerpath-tnail

AWS Management Console

 
AWS Cloud’a erişmek ve yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi tek bir web arabirimini kullanarak yapabilirsiniz.
 
● AWS üzerindeki birçok hizmeti deneyebilirsiniz.
● Uygulamalarınızı AWS veri merkezleri üzerinde oluşturup sunabilirsiniz.
● AWS Support üzerinden yardım alabilirsiniz

 

Figür 1

 

 

Servis Portalı

 

Figür 2

 

Figür 2 de sol üstteki servis menüsüne tıkladığınıza karşınıza AWS de bulunan bir çok servis gelecek. Görüldüğü üzere AWS sunduğu bütün servisleri türlerine göre gruplandırmıştır buda kullanıcıların aradıklar servislere daha kolay ulaşmasını sağlıyor. 

Bu ekrandan istediğiniz servisin yönetim paneline ulaşabilir servis ikonunun yanında beliren yıldıza tıklayıp sürekli kullandığınız servisleri favorilere ekleyebilirsiniz. 

Aws servislerini kullandıkça daha sonra bu servislere hızlı bir şekilde ulaşmanız için servisleriniz son ziyaret edilenler kısmına eklenir. Figür 1 de de görüldüğü gibi son ziyaret ettiğiniz aws servislerine buradan da ulaşabilirsiniz.


AWS Identity And Management

Figür 3

 

AWS Identity and Access Management (IAM) ile AWS hizmetlerine ve kaynaklarına erişimi güvenli bir şekilde yönetebilirsiniz. IAM hizmetini kullanarak AWS kullanıcıları ve grupları oluşturup bunları yönetebilir ve izinleri kullanarak AWS kaynaklarına erişimlerine izin verebilir ya da erişimlerini reddedebilirsiniz.

figür 3 de sol tarafta yer alan panelden yönetilecek ve eklenecek öğelere ulaşabilirsiniz. Daha fazla güvenlik ve organizasyon için, AWS hesabınıza, özel izinlerle oluşturduğunuz kimlikler gibi belirli kullanıcılara erişim verebilirsiniz. Mevcut kimlikleri AWS'de birleştirerek bu kullanıcılar için erişimi daha da basitleştirebilirsiniz
 
figür 3 de sol taraftaki panelden users butonuna tıklayıp şifrenizi paylaşmadan hesabınıza ve sizin belirlediniz kaynaklara ulaşabilecek kullanıcılar oluşturabilirsiniz. Figür 4 de karşımıza çıkan ekrandan Add user butonuna tıklayarak kullanıcı oluşturma sürecini başlatıyoruz.

 

Figür 4

 

Figür 5

 

Figür 5 te bir kullanıcı oluşturacağız. kullanıcı ismini girdikten sonra. Aws hesabına hangi kaynaklardan ulaşabileceğine karar veriyoruz. Figür 5 te hem programmatic access hemde AWS Management Console access seçeneğini işaretliyoruz. Programmatic access sayesinde kullanıcı kendisi için bir access key ve secret access key oluşturabilecek. SDK ve diğer development toolları kullanarak aws servislerine ulaşabilecek. AWS Management Console acces özelliğinide tanımladığımızda kullanıcı aws web konsolu üzerinden aws hesabına giriş yapabilecek.

consol password ünü otomatik olarak sistemden üretmesini isteyebileceğimiz gibi kendimizde şifre belirleyebiliriz. Request password reset seçeneğini işaretledikten sonra kullanıcı sisteme girdiğinde şifresini değiştirmesini zorunlu kılabiliriz. Bütün ayarlamaları yaptıktan sonra next butonuna basarak kullanıcının yetki izinlerini tanımlayabilir yada var olan bir gruba ekleyebilirsin.

Figür 6

 

Figür 6 da Attach existing policies directly diyerek  S3den  sadece objeleri alabilmesini ama s3 e birşey koyamamasını sağlayabiliriz. Figür 7 de bunun için AmazonS3ReanOnlyAccess policiesini seçiyoruz ve next butonuna basıyoruz karşımıza çıkan sayfadada tekrar next butonuna tıklıyoruz ve create user butonuna tıklayarak süreci bitiriyoruz.

Figür 7

 

Figür 8

 

Son adımda kullanıcı Access key ID si ve Secret access Key CSV dosyası olarak indirmelidir.

 

Figür 9

 

Figür 9 da konsol linki üzerinden aws hesabına giriş yapabilirsin. link üzerindeki 12 haneli sayı account ıd sini ifade ediyor. Figür 10 da görüldüğü gibi hesap bilgilerinizi girerek giriş yapabilirsiniz.

 

Figür 10

Figür 5 te  Request password reset seçeneğini işaretlediğimiz için Figür 11 de  görüldüğü gibi bizden şifremizi sıfırlamamızı istiyor.

Figür 11

 

Bölge (Regions)

 

Figür 12

 

AWS, dünya genelinde veri merkezlerini kümelediğimiz fiziksel bir konum olan Bölge kavramına sahiptir. Her bir mantıksal veri merkezi grubuna Erişilebilirlik Alanı diyoruz. Her AWS Bölgesi, bir coğrafi alan içinde birden çok, izole edilmiş ve fiziksel olarak ayrı AZ'den oluşur. Bir bölgeyi genellikle tek bir veri merkezi olarak tanımlayan diğer bulut sağlayıcılarının aksine, her AWS Bölgesinin çoklu AZ tasarımı müşteriler için avantajlar sunar. Her AZ'nin bağımsız gücü, soğutması ve fiziksel güvenliği vardır ve yedekli, ultra düşük gecikmeli ağlar aracılığıyla bağlanır. Yüksek kullanılabilirliğe odaklanan AWS müşterileri, daha da fazla hata toleransı elde etmek için uygulamalarını birden çok AZ'de çalışacak şekilde tasarlayabilir. AWS altyapısı Bölgeler, en yüksek güvenlik, uyumluluk ve veri koruma düzeylerini karşılar. AWS, diğer tüm bulut sağlayıcılarından daha kapsamlı bir küresel ayak izi sağlar ve küresel ayak izini desteklemek ve dünyanın her yerinden müşterilere hizmet verilmesini sağlamak için AWS hızla yeni Bölgeler açar. AWS, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Çin, Asya Pasifik, Güney Afrika ve Orta Doğu'daki Bölgeler dahil olmak üzere birden çok coğrafi Bölgeye sahiptir.

 

Faturalandırma(Billing)

Figür 13

 

Maliyet Gezgini ile Maliyetleri Analiz Etmek( Cost Explorer)
Figür 13 te görülen AWS Billing and Cost Management konsolu, AWS maliyet verilerinizi grafik olarak görüntülemek için ücretsiz Maliyet Gezgini aracını içerir. Maliyet Gezgini ile grafikleri API işlemi, Erişilebilirlik Alanı, AWS hizmeti, özel maliyet tahsis etiketi, Amazon EC2 bulut sunucusu türü, satın alma seçeneği, AWS Bölgesi, kullanım türü, kullanım türü grubu ve daha fazlası gibi değerlere göre filtreleyebilirsiniz. Birleştirilmiş faturalandırma kullanıyorsanız, üye hesabına göre de filtreleyebilirsiniz. Ek olarak, geçmiş maliyet verilerinize dayalı olarak gelecekteki maliyetlerin bir tahminini görebilirsiniz.

AWS Bütçeleri(AWS Budgets

 

Figür 14

 

AWS kullanımınızı ve maliyetlerinizi takip etmek için AWS Bütçelerini kullanabilirsiniz. Bütçeler, size bütçelerinizin durumunu göstermek için Maliyet Gezgini tarafından sağlanan maliyet görselleştirmesini kullanır. Bu, tahmini maliyetlerinizin tahminlerini sağlar ve ücretsiz katman kullanımınız dahil olmak üzere AWS kullanımınızı izler. Bütçeleri, bütçelenmiş tutarlarınızı aştığınızda veya tahmini maliyetleriniz bütçenizi aştığında size söyleyen Amazon Basit Bildirim Hizmeti (Amazon SNS) bildirimleri oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Bütçeler hakkında daha fazla bilgi için bkz. AWS Bütçeleri ile maliyetlerinizi yönetme. AWS'nin, sahibi olduğunuz bir Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) paketinde faturalama raporları yayınlamasını seçebilirsiniz. Maliyetlerinizi saate veya aya, ürüne veya ürün kaynağına veya kendi belirlediğiniz etiketlere göre ayıran raporlar alabilirsiniz.

Ödemelerinizi yönetin

Bir ödeme para birimi belirleyerek tahmini faturalarınızı görüntüleyebilir ve AWS faturalarınızı tercih ettiğiniz para biriminde ödeyebilirsiniz. AWS, faturanız kesinleştikten sonra faturanızı tercih ettiğiniz para birimine çevirir. O zamana kadar, konsolda gösterilen tüm tercih edilen para birimi tutarları USD cinsinden tahmin edilmektedir. AWS, para iadelerinin orijinal işleminizle aynı döviz kurunu kullanması için döviz kurunuzu garanti eder.

 

Mert Kahvecioğlu

AWS Certified Developer - Associate