Amazon S3 Nedir?

careerpath-tnail

Amazon S3 Nedir?

Amazon S3 veri erişilebilirliği ve performans özellikleri sunan bir nesne depolama hizmetidir. Müşterilerin bu hizmeti kullanarak data lake, internet siteleri, mobil uygulamalar, yedekleme ve geri yükleme, arşiv, kurumsal uygulamalar, IoT cihazları ve büyük veri analizleri gibi çeşitli kullanım senaryolarına yönelik verileri depolayabileceği ve koruyabileceği anlamına gelir. 


Amazon S3 Temelleri

Amazon S3'e herhangi bir dosya tipinde 5TB dan büyük olmayan objeler yüklenebilir. Tüm AWS hesapları S3 ad alanını paylaşır. Her bir S3 klasör adı küresel olarak benzersizdir.
Amazon S3 bir anahtar değer depolama hizmeti sunar. Anahtar objenin ismini ifade ederken değer ise verinin kendisidir.
S3'ün en önemli özelliklerinden birisi de aynı objenin çoklu versiyonlarını içerebilmesidir.
Yüksek erişilebilirlik ve son derece dayanıklılık sunar.
S3 katmanına bağlı olarak %99,95 %99,99 hizmet kullanılabilirliği için oluşturulmuştur.
Verilerinizi korumak için sunucu tarafı şifreleme ACL ve bucket policies yöntemlerinden istediğinizi seçebilirsiniz.


Amazon S3 Güvenlik

Veri koruma, verilerin aktarılırken ve kullanımda değilken korunmasını ifade eder.
Varsayılan olarak oluşturulan bütün paketler gizlidir. Erişim kontrolü için Bucket policies ve ACL seçenekleri mevcuttur.
Bucket Policiesleri buket seviyesinde uygulanır.
ACL nesne seviyesinde uygulanır
Amazon S3 paketleri, S3 klasörüne yapılan tüm istekleri kaydeden erişim günlükleri oluşturmak üzere yapılandırılabilir. Bu günlükler başka bir pakete yazılabilir

 

Amazon S3 Şifreleme

Sunucu Tarafı Şifreleme: Amazon S3'ten nesnenizi veri merkezlerindeki disklere kaydetmeden önce şifrelemesini ve ardından nesneleri indirdiğinizde şifresini çözmesini isteyin.
İstemci Tarafı Şifreleme: Verileri istemci tarafında şifreleyin ve şifrelenmiş verileri Amazon S3'e yükleyin. Bu durumda, şifreleme sürecini, şifreleme anahtarlarını ve ilgili araçları yönetirsiniz.


Amazon S3 CORS

CORS, bir domainde yüklenen istemci web uygulamalarının farklı bir domaindeki kaynaklarla etkileşim kurması için bir yol tanımlar. CORS desteğiyle Amazon S3 ile zengin istemci tarafı web uygulamaları oluşturabilir ve Amazon S3 kaynaklarınıza seçime bağlı olarak kaynaklar arası erişime izin verebilirsiniz

 

Mert Kahvecioğlu

AWS Certified Developer - Associate